Lees pagina voor

Persoonsgebonden budget (Pgb)

U kunt zorg door een zorgaanbieder laten regelen. Dat is zorg in natura. Maar soms is de aangeboden zorg niet geschikt voor u. Dan is een persoonsgebonden budget (PGB) misschien wat voor u.

PGB is een is een geldbedrag. Waarmee u zelf zorg, verpleging of hulp en ondersteuning inkoopt. U bepaalt zelf waar, wanneer en van wie u de zorg krijgt. Een zorgverlener kan een bekend persoon zijn. Zoals een familielid of je buurvrouw, maar ook iemand die werkt in de zorg.

Wat moet u doen?

Om zeker te zijn van goede zorg heeft de gemeente met veel zorgaanbieders contracten afgesloten. In de meeste gevallen kunnen zij u de nodige zorg geven. Het kan voorkomen dat deze zorg voor uw situatie toch niet goed is. Dan kunt u met een persoonsgebonden budget zelf uw zorg regelen.
Wilt u gebruik maken van PGB? Dan schrijft u een plan waarin u uitlegt:

Rekeningen

Met een persoonsgebonden budget betaalt u zelf uw zorgverlener. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt uw PGB en betaalt de rekening aan de zorgverlener(s). Heeft u een rekening van uw zorgverlener ontvangen? Stuur die door naar de Sociale Verzekeringsbank. Via 'MijnPGB' kunt u de SVB ook de opdracht geven om uw zorgverlener te betalen. Ook kunt u via dit systeem zien hoeveel budget u nog heeft.