Ondersteuning voor mantelzorgers
Het zorgen voor een iemand uit uw naaste omgeving die zorg nodig heeft, noemen we mantelzorg. Wijchen zonder mantelzorgers is niet denkbaar. In onze gemeente bieden vele mantelzorgers hulp aan familieleden, naasten en vrienden.
Zorgt u voor een partner, ouder, vriend(in), kind, of kennis? En heeft u vragen over mogelijkheden voor ondersteuning? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam.
Hoe combineert u mantelzorg?
Het combineren van een baan met taken als mantelzorger kan een lastige opgave zijn.
Er zijn een aantal verlofregelingen voor de mantelzorger die ook een betaalde baan heeft. Er zijn ook speciale verlofregelingen, maar dat hangt af van de CAO die voor uw werk geldt. Voor informatie over mantelzorg en werk kunt u bellen naar de mantelzorglijn van Mezzo 0900 202 04 96. Meer informatie vindt u op de website werk en mantelzorg (Deze link gaat naar een externe website).
Voor mantelzorgers met een uitkering is het soms mogelijk om tijdelijke vrijstelling van sollicitatieplicht te krijgen. Als u een bijstandsuitkering heeft kunt u informatie vragen bij uw klantmanager van afdeling Sociale Zaken. Heeft u een andere uitkering (bijv. WW) dan vindt u meer informatie op de website van het UWV (Deze link gaat naar een externe website).
Mantelzorgwaardering aanvragen
De gemeente Wijchen waardeert haar mantelzorgers. Maar mensen die mantelzorg ontvangen, waarderen dat nog meer. Wilt u uw mantelzorger bedanken? Dan kunt u een bedrag van € 150,- aanvragen. Dit doet u op onze pagina mantelzorgwaardering.
Hoe neemt u meer tijd voor u zelf?
Wanneer u intensief voor een ander zorgt, dan is het prettig wanneer u tijdelijk de zorg kunt overdragen. Zodat u even tijd voor u zelf heeft. Wanneer u dit regelmatig doet, houdt u de zorg langer vol. Het tijdelijk overdragen van de zorg heet respijtzorg.
Hoe zorgt u dat jullie zo prettig mogelijk kunnen wonen?
Woont u samen met een partner waar u als mantelzorger voor zorgt? Dan heeft u misschien vragen over hoe u uw situatie kunt verbeteren. Waardoor het zorgen voor uw partner makkelijker is en het wonen prettiger.
Woonadvies
Voor adviezen over mogelijkheden in en rond uw woning kunt u contact opnemen met MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website) voor een gratis woonadvies door een woonadviseur.
Woningaanpassingen
Zijn er aanpassingen aan uw woning nodig? Meer informatie vindt u op de onze pagina woningvoorzieningen.
Wilt u zelf aan de slag gaat met grote woningaanpassingen? Kijk dan in de digitale brochure “Nu kunnen we hier blijven wonen’ (PDF, 4.9 MB). Wilt u informatie over regels en vergunningen? Neem dan contact op met de afdeling bouwen en leefomgeving van de gemeente Wijchen.
Mantelzorgurgentieverklaring
Is het nodig dat u en degene waaraan u mantelzorg verleent dichter bij elkaar gaan wonen? Dan kunt u bij de gemeente een mantelzorgurgentieverklaring aanvragen, voor een sociale huurwoning via Entree. Dit kan gelden voor een woningzoekende die in de gemeente mantelzorg verleent of ontvangt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam.
Mantelzorgwoningen
We spreken van een mantelzorgwoning als een zorgvrager bij de mantelzorger gaat wonen of andersom. Dat kan door:
- een aan- of bijgebouw bij de woning geschikt te maken
- een tijdelijke mantelzorgunit aan de woning te koppelen
- een aparte woning of woonunit op het erf te bouwen.
In een aantal gevallen mag dit zonder vergunning. Meer informatie vindt u op onze pagina mantelzorgwoning.
Zorgt u voor een naaste met dementie?
Wist u dat maar liefst één op de vijf mensen te maken krijgt met een vorm van dementie? Meer informatie vindt u op onze pagina wonen met dementie.