Lees pagina voor

Hulpmiddel (rolstoel, scootmobiel)

Heeft u in het dagelijks leven voor lange tijd een hulpmiddel nodig? Bijvoorbeeld een rolstoel of een scootmobiel? Doe dan een beroep op de Wmo.

Tijdelijk een hulpmiddel nodig?

Heeft u een hulpmiddel zoals rolstoel, scootmobiel of bijvoorbeeld een douche-toiletstoel niet langer dan een half jaar nodig? Dan kunt u dit zelf regelen. Meer informatie vindt u op onze pagina hulpmiddel tijdelijk lenen.

Voor lange tijd een hulpmiddel nodig?

Heeft u voor lange tijd of voor altijd een hulpmiddel nodig? Neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam. Zij gaan met u in gesprek om een oplossing te vinden.

Zorg in natura of PGB?

Heeft u recht op een hulpmiddel? Dan kunt u kiezen tussen Zorg in natura of een Persoonsgebonden budget (PGB). De medewerker van het Sociaal Wijkteam adviseert u bij uw keuze.

Bij Zorg in natura leent u het hulpmiddel van een vaste leverancier. In de gemeente Wijchen is dit Welzorg (Deze link gaat naar een externe website). De gemeente betaalt elke maand een bedrag aan de leverancier voor het gebruik, aanpassingen, onderhoud en de verzekering.

Kiest u voor een PGB? Dan krijgt u een budget waarmee u zelf een hulpmiddel koopt. De betalingen gaan dan via de Sociale Verzekeringsbank.

Wat kost het?

Wilt u een rolstoel of hulpmiddel voor een kind? Deze zijn gratis. Aan andere hulpmiddelen bijvoorbeeld een scootmobiel, tandem of driewielfiets moet u meebetalen. Meer informatie over het meebetalen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Wat betaalt de gemeente?

De gemeente betaalt:

Voor elektrische of motorische hulpmiddelen moet u een WA-Casco verzekering afsluiten. De premie voor een diefstalverzekering vergoeden wij niet.

Kleine mankementjes

Heeft u kleine mankementjes aan uw scootmobiel of rolstoel zoals een loszittende spiegel, stoel of nummerplaat? De servicemonteur van Medipoint of Welzorg helpt u graag. Een afspraak maken is niet nodig. Deze monteur is iedere eerste woensdag van de maand van 9.30 uur tot 12.00 uur in de Meander, Passedwarsstraat 69 in Wijchen. Voor grotere reparaties kan de monteur een afspraak maken bij u thuis.