Lees pagina voor

Hulp bij het huishouden

Wat moet u doen?

Van u wordt verwacht dat u eerst zelf bekijkt of u een eigen oplossing heeft voor het probleem met het huishouden. Bijvoorbeeld met hulp van uw kinderen, bekenden of familie. Lukt dat niet? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam. Zij gaan met u het gesprek aan en zoeken samen met u naar een passende oplossing.

Mantelzorg

Vaak bieden familieleden of bekenden hulp. Als dit vrijwillig gebeurt, noemen we het mantelzorg. Als uw mantelzorger overbelast is, dan kan een medewerker van het Sociaal Wijkteam met u meekijken naar een oplossing. Meer informatie vindt u op onze pagina mantelzorg en ondersteuning.

Hulp die u zelf kunt regelen

Niet alle huishoudelijke klussen worden door huishoudelijke hulp uitgevoerd. Bijvoorbeeld wassen en strijken, of koken en boodschappen doen. Deze klussen kunt u zelf regelen via lokale diensten. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappendienst van MeerVoormekaar of cateringbedrijven waar u een maaltijd kunt bestellen. Meer informatie vindt u op onze pagina koken en boodschappen en de pagina wassen en strijken.

Meer informatie

Vorm van de zorg

Komt u in aanmerking voor hulp bij het huishouden? Dan kunt u kiezen tussen Zorg in natura of een Persoonsgebonden budget (Pgb). De medewerker van het Sociaal Wijkteam adviseert u bij uw keuze.

Zorg in natura

Bij Zorg in natura maakt u een keuze voor een professionele zorgaanbieder. De gemeente zorgt ervoor dat de zorgaanbieder op de hoogte wordt gebracht van uw keuze en uw zorgbehoefte. De zorgaanbieder regelt dat u de juiste zorg krijgt en regelt ook de administratie rondom de zorgverlening.

De gemeente werkt samen met de volgende zorgaanbieders:

Stichting LuciVer (Deze link gaat naar een externe website) levert alleen hulp bij het huishouden in de wooncomplexen La Verna, Portiuncula en Rivo Torto. Bewoners van deze wooncomplexen kunnen ook kiezen voor huishoudelijke hulp door een andere aanbieder.

Persoonsgebonden budget (Pgb)

Kiest u voor een Pgb, dan krijgt u een budget waarmee u zelf zorg inkoopt. De betalingen verlopen dan via de Sociale Verzekeringsbank.

Wat kost het?

Voor hulp in de huishouding moet u altijd een eigen bijdrage betalen. Meer informatie over de eigen bijdrage vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).