Gehandicaptenparkeerkaart
Kunt u minder dan honderd meter lopen of bent u door uw handicap afhankelijk van anderen voor vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen.
De parkeerkaart staat op naam van een persoon. De kaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken. De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.
Welke gehandicaptenparkeerkaarten kunt u aanvragen?
- Bestuurderskaart: U kunt ook met een loophulpmiddel niet meer dan 100 meter lopen. U kunt wel zelf een auto besturen. U heeft een geldig rijbewijs.
- Passagierskaart: U kunt ook met een loophulpmiddel niet meer dan 100 meter lopen. U heeft van deur tot deur altijd een chauffeur nodig.
- U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen.
Er is een groot verschil tussen een kaart voor bestuurder of passagier. De voorwaarden voor een kaart voor passagier zijn heel streng. Daardoor is de kans op een kaart voor een passagier erg klein.
Meer informatie vindt u ook op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).
Of schriftelijk aanvragen (PDF, 110.1 kB)
Heeft u een aanvraag gedaan? Dan neemt een medewerker van het Sociaal Wijkteam contact met u op. In een gesprek bespreekt u samen met de medewerker de beste oplossing voor uw situatie.
Helaas is er op dit moment een langere wachttijd. Het kan even duren voordat wij contact met u opnemen. Onze excuses hiervoor.
Verlenging
- Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal voor 5 jaar geldig.
- Heeft u de gehandicaptenparkeerkaart die u nu heeft van de gemeente Wijchen gekregen? Dan sturen wij u een formulier toe om de kaart te verlengen.
- Heeft u uw gehandicaptenparkeerkaart van een andere gemeente gekregen? Dan moet u zelf contact met ons opnemen. Doe dit 8 weken voordat de gehandicaptenparkeerkaart niet meer geldig is.
Wat kost het?
U betaalt € 35,25 (tarief 2023).