Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.

De parkeerkaart staat op naam van een persoon. De kaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken. De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.

Dit zijn de gehandicaptenparkeerkaarten die u kunt aanvragen:

  • Bestuurderskaart: Als u lichamelijk beperkt bent, maar wel zelfstandig een auto kunt besturen.
  • Passagierskaart: Als u lichamelijk beperkt bent en niet zelfstandig een auto kunt besturen. U bent afhankelijk van een chauffeur.
  • U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen Bijvoorbeeld als u blijvend rolstoel gebonden bent.

Online aanvragen

Online gehandicaptenparkeerkaart aanvragen met DigiD

Schriftelijk aanvragen: uitprinten, invullen & opsturen

Als u voor de PDF kiest, dan kunt u dit formulier samen met een kopie ID en een pasfoto opsturen naar het Sociaal Wijkteam.

Wat heb ik nodig?

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen

Hoelang duurt het?

Nadat u uw aanvraag heeft gedaan neemt een medewerker van het Sociaal Wijkteam contact met u op om uw situatie te bespreken. Helaas is er op dit moment een langere wachttijd en kan het even duren voordat er contact op wordt genomen. Onze excuses hiervoor. Wij proberen deze wachttijd zo snel mogelijk terug te brengen.

In het gesprek bespreekt u samen met de medewerker de beste oplossing voor uw situatie. Als er definitief een gehandicaptenparkeerkaart wordt aangevraagd, dan handelt de gemeente uw aanvraag binnen 8 weken af.

Wat moet ik betalen?

U betaalt € 33,65 (tarief 2021).