Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.

De parkeerkaart staat op naam van een persoon. De kaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken. De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.

Dit zijn de gehandicaptenparkeerkaarten die u kunt aanvragen:

  • Bestuurderskaart: Als u zodanig lichamelijk beperkt bent dat u ook met een loophulpmiddel minder dan 100 meter kunt lopen, maar wel zelfstandig een auto kunt besturen en een geldig rijbewijs heeft.
  • Passagierskaart: Als u zodanig lichamelijk beperkt bent dat u ook met een loophulpmiddel minder dan 100 meter kunt lopen en u bent van deur tot deur continu afhankelijk van een chauffeur.
  • U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen.

Online aanvragen

Online gehandicaptenparkeerkaart aanvragen met DigiD

Schriftelijk aanvragen: uitprinten, invullen & opsturen

Als u voor de PDF kiest, dan kunt u dit formulier samen met een kopie ID en een pasfoto opsturen naar het Sociaal Wijkteam.

Verlenging

•    Een gehandicaptenparkeerkaart wordt maximaal voor 5 jaar afgegeven. 
•    Heeft u uw huidige gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente Wijchen gekregen? Dan krijgt u automatisch een verlengingsformulier van de gemeente Wijchen. 
•    Heeft u uw gehandicaptenparkeerkaart van een andere gemeente gekregen? Dan moet u zelf contact met de gemeente Wijchen op nemen om te vragen om een verlenging.  Doet u dit tenminste 8 weken voordat de geldigheidsduur van uw gehandicaptenparkeerkaart voorbij is. 

Wat heb ik nodig?

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • uw geldige rijbewijs (als u om een bestuurderskaart vraagt)

Hoelang duurt het?

Nadat u uw aanvraag heeft gedaan neemt een medewerker van het Sociaal Wijkteam contact met u op om uw situatie te bespreken. Helaas is er op dit moment een langere wachttijd en kan het even duren voordat er contact op wordt genomen. Onze excuses hiervoor. Wij proberen deze wachttijd zo snel mogelijk terug te brengen.

In het gesprek bespreekt u samen met de medewerker de beste oplossing voor uw situatie. Als er definitief een gehandicaptenparkeerkaart wordt aangevraagd, dan handelt de gemeente uw aanvraag binnen 8 weken af.

Wat moet ik betalen?

U betaalt € 33,65 (tarief 2021).